Особливості проїзду перехресть зі світлофором з додатковою секцією

Особливості проїзду перехресть зі світлофором з додатковою секцією

Перехрестя, регульовані завдяки світлофорів з додатковою секцією, викликають у багатьох водіїв-початківців складності.

Досвідченим же автомобілістам вони, навпаки, допомагають швидше здійснити необхідний маневр і проїхати далі.

Додаткові секції світлофорів покликані розвантажити жваві перехрестя, показавши водію додаткові напрямки руху. Часто саме такі світлофори змушують новачків за кермом плутатися, отримувати штрафи або навіть потрапляти в ДТП. Однак, якщо розібратися, проїзд по світлофору з додатковою секцією — це не так вже й складно.

Ситуація перша

Припустимо, ви під’їжджаєте до перехрестя зі стрілкою. Ви дивіться на світлофор і бачите, що зелена права стрілка поєднується із зеленим ж основним сигналом. В цьому випадку вам дозволено рух направо.
Переконавшись, що навколо немає пішоходів, ви сміливо їдете в правому напрямку. В цьому випадку ви робите правильно, і ніяких претензій з боку співробітників поліції або інших водіїв до вас і бути не може.

Ситуація друга

Ви знову-таки під’їжджаєте до перехрестя, який регулює світлофор з контурної правою стрілкою. Вам потрібно повернути праворуч, і ви бачите, що горить зелена стрілка. У той же час основний сигнал все ще залишається червоним. Ви все ж вирішуєте повернути.
І тут можливі два несприятливих для вас варіанти розвитку подій: або, зробивши маневр, ви тут же опиняєтеся оштрафованим працівником поліції, або стикаєтеся з водієм навпаки, який повертав ліворуч, слідуючи зеленої стрілки і зеленому основного сигналу.
Пам’ятайте, якщо ви, тільки-но побачивши зелену стрілку, відразу ж проїхали на червоний сигнал, ви порушили правила. Справа вся в тому, що стрілка вказує можливий напрямок руху, але черговість проїзду визначає основний сигнал світлофора. Це означає, що право першочергового проїзду має той водій, у якого і основний, і додатковий сигнал зелені. Водій же, у якого горить червоне світло, повинен спочатку пропустити всі автомобілі і тільки після цього повертати.

Додаткова секція без стрілки

Часто можна бачити, що бажаючи розвантажити перехрестя, працівники дорожніх служб вішають на вже діючі світлофори додаткові секції. І досить часто виявляється при цьому, що ніякої контурної стрілки на них не встановлено. Як же рухатися в цьому випадку? Розглянемо на конкретній ситуації. Припустимо, ви їдете до перехрестя, який обладнаний світлофором з правого додатковою секцією без контурної стрілки. Ви бачите, що горить тільки зелений основний сигнал. Ви просто повертаєте направо і їдете по своїх справах.

До слова, в екзаменаційних білетах по ПДР є питання на цю тему. Ось, як вас можуть запитати про це на іспиті:
Чи зобов’язані ви при повороті направо поступитися дорогою автомобілю, який виконує розворот?

  1. зобов’язані
  2. не зобов’язані


В даному випадку правильна відповідь: 1. зобов’язані.
Згідно п. 16.9 ПДР, при русі в напрямку стрілки, включеної в додатковій секції одночасно з червоним сигналом світлофора, ви зобов’язані дати дорогу ТС, що рухається з будь-яких інших напрямків, в тому числі виконують розворот на перехресті.